Wednesday, October 12, 2011

Muesli

Misschien herken je dit wel. Je staat voor 3 schappen vol met muesli's en aanverwanten. Maar eigenlijk zit er niets bij waar je zin in hebt. Of denk je: goh, waneer maken ze nou eens muesli met pecannoten en cranberry's. En dan graag zonder kaneel en al die andere toelie....

Met een beetje huisvlijt kun je je eigen muesli maken. Dit duurt wel iets langer dan een half uurtje (en je hebt een oven nodig). Maar het is niet ingewikkeld en je krijgt loon naar werken.

Dit is een basisrecept. Varieer naar hartelust, maar houdt je wel aan de baktijden.

Ingrediƫnten (voor 1 kilo):

400 gram havermout
75 gram amandelsnippers
115 gram ongeroosterde zonnepitten
60 gram sesamzaad (lichtgekleurd)
1,2 zonnebloem of archideolie (plus wat om het bakblik in te vetten)
2,5 dl honing
2,5 dl water
1 eetlepel bruine suiker
1/2 theelepel zout
115 gram rozijnen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden
Strooi de havermout, amandelen, zonnepitten en het sesamzaad op een groot, met ingevet aluminiumfolie bedekt bakblik
Meng in een pannetje het water met de olie, honing, suiker en zout.
Breng aan de kook.
Roer het door en neem het van het vuur. Giet het langzaam over het mengsel op het bakblik.
Meng en zorg dat alles goed bevochtigd wordt. Spreidt de muesli over het bakblik.
Zet dit 15 minuten in de oven (180 graden).
Schep alles om.
Draai de oven omlaag naar 140 graden en laat het mengsel 45 minuten in de oven staan. Schep het elke 10-15 minuten om.
Zet na 45 minuten de oven op 110 graden en laat het mengsel nog eens 20-30 minuten staan. Schep het ook hier elke 10 minuten om, totdat het er droog uitziet.
Haal het bakblik uit de oven en voeg de rozijnen toe.
Laat de muesli onder regelmatig omscheppen afkoelen (om plakken te voorkomen).
Bewaar in een goed afgesloten pot.

Tip:

* vervang de suiker door er wat extra honing bij te doen.
* als je andere noten wilt gebruiken, stamp deze dan in grove stukken in de vijzel of maal ze in de keukenmachine.
* ga eens langs bij de notenkraam op de markt. Daar heeft men een grote variatie aan noten en gedroogde vruchten. Let wel op dat je de noten ongezout koopt.

No comments: