Thursday, October 6, 2011

Paddestoelen.

Vorig jaar had ik het grote geluk een vriend tegen te komen die net terug kwam van paddestoelenjacht. Ik kreeg een deel van de oogst: een knots van een eekhoorntjesbrood. Wild geplukt in het bos. Wat een lekkernij.
Nu raad ik je aan niet zelf in het bos te gaan plukken. Je moet weten wat je doet, en hoe minder mensen plukken, hoe beter.
Gelukkig zijn veel paddestoelen (waaronder eekhoorntjesbrood) te krijgen op de markt of bij een groentenspeciaalzaak. Nu is de tijd: zwammen in alle soorten en maten, cantharellen en boleten verschijnen in de kramen en op de toonbank. Over een paar weken is het feest weer voorbij.

Ingredienten (per persoon):
2 handen vol (gemengde) paddenstoelen
1 kipfilet of een biefstuk
boter of olie
1 teen knoflook, gesnipperd (optioneel)
peterselie
zout en zwarte peper

Bereiding:

Snij of scheur de champignons in stukken. Haal eventueel de harde voetjes eraf. Laat de kleine paddenstoelen (zoals cantharellen) heel.
Doe een scheut olie in de pan, fruit eventueel even de knoflook, en bak de paddenstoelen tot ze glazig en zacht zijn.
Breng op smaak met zout en peper en fijngehakte peterselie.
Zet de paddenstoelen even in de oven (die op 50 / 100 graden staat, niet meer).
Doe opnieuw olie of boter in de pan en bak het stuk vlees.
Voeg op het einde de paddenstoelen toe, bak nog even kort mee.

Tip:
* paddenstoelen houden van witte wijn. Voeg halverwege het bakken een scheut witte wijn toe en laat deze indampen. Heerlijk.

No comments: