Sunday, November 20, 2011

Oude Groente

Oude groenten zijn weer in opkomst. En dan heb ik het niet over groente die te lang in de koelkast heeft gelegen. Met Oude groenten bedoelt men gewassen die al eeuwen in Nederland geteeld worden en heel specifiek bij een seizoen horen. Door de opkomst van de bio-tuinbouw zitten ook deze groenten in de lift.

Pastinaak is zo'n oude groente. Pastinaken zijn familie van de wortel, maar wit van kleur. Ze bevatten veel mineralen en worden vaak in stoof -en hutspotten gebruikt. Qua koolhydraten staan ze ongeveer gelijk met aardappelen, maar ze bevatten meer voedingsvezels en minder caloriƫn. De smaak is zoeter.
Hier een recept voor een stampotje met boerenkool en pastinaak. Heel simpel en snel te maken.

Ingrediƫnten:
Een paar flinke pastinaken
300 gram gesneden boerenkool
boter
melk
zout en peper


Bereiding:
Schil de pastinaken met een fijschiller en snij in stukken.
Zet de pastinaak op met water en zout. Zodra het water kookt, leg de gesneden boerenkool in de pan en sluit deze af met een deksel.
Laat 15 minuten koken. Prik met een vork in de pastinaak om te kijken of deze gaar is. De boerenkool is inmiddels geslonken.
Giet de pan goed af, doe een scheutje melk bij de groenten en stamp alles fijn tot een stampot. Voeg eventueel wat boter bij voor extra smeuigheid.
Voor wat extra (hartige) smaak en pitigheid doe ik stukje uitgebakken chorizo bij de stampot.

Tip:
*pastinaken zijn te krijgen op de markt en in de Natuurwinkels met een groentnafdeling. In de grote supermarkten zie je ze incidenteel.
* Wat ook lekker is: pastinaken in reepjes snijden en in de oven bakken met bv repen wortels en pompoen. Heerlijke snack.


No comments: